Eläinten oikeudet politiikassa


Eläinten oikeuksista keskustellaan aina säännöllisesti politiikassa. Valitettavasti tämä keskustelu ajoittuu yleensä siihen, kun jokin on mennyt jo pahasti pieleen. Shokeeravat paljastukset puhuttavat viikkoja ja niiden innoittamana yritetään saada aikaan muutosta poliittisella tasolla lobbaamalla ja osoittamalla mieltä.

Yksi suomalaisia säännöllisesti puhuttavista eläinoikeuskysymyksistä ovat kesäkissat, eli kesäksi hankitaan kissanpentu, jota ei enää sitten haluta, kun se kasvaa aikuiseksi. Kesäkissoja otetaan yleensä mökille, jossa ei edes vietetä koko vuotta, mutta eihän kissa tätä tiedä; kun mökkeilijät lähtevät takaisin kotiin, kissa olettaa, että nämä palaavat päivän tai parin päästä.

Kun politiikassa puhutaan eläinten oikeuksista, keskitytään yleensä vain yhden tietyn eläimen tai tietyn tyyppisten eläinten oikeuksiin ja suojeluun. Suomessa on toki kattava eläinsuojelulaki, joka koskee kaikkia eläimiä, mutta sitä on monesti pidetty riittämättömänä ja pahemman kerran vanhentuneena. Eläinsuojelulaki on peräisin vuodelta 1996 ja vaikka sitä yritettiinkin uudistaa vuonna 2015, esitys kaatui eli vanha laki on edelleen voimassa.

Eläinten hoidossa on kyse niiden oikeuksista

Lakien säätämisen lisäksi on myös muita tapoja varmistaa, että eläimillä on hyvät oltavat. Politiikassa tehdään tarkkaan päätöksiä esimerkiksi siitä, millaisia lemmikkieläintarvikkeita päästetään markkinoille ja millaista ruokaa niille saa tarjota. Suomi on EU:n jäsen, jotenka nämä säännökset ovat samat kaikkialla unionissa, mikä on hyvä asia.

Yksi hyvä paikka alkaa etsiä laadukkaita lemmikkien tarvikkeita on verkkokauppa Zoo, josta löytyy vaikka ja mitä kaikenlaisille lemmikeille. Zoo pitää huolen siitä, että kaikki suomalaiset laatuvaatimukset on täytetty ja että tuotteet sopivat ennen kaikkea eläimelle. Ja koska Zoo on verkkokauppa, voit tilata tarvikkeet kotoa käsin, eikä sinun tarvitse jättää lemmikkiä yksin kotiin.

Myös säännöllinen eläinlääkärissä käynti on tarpeellista, kun on kyse eläimen hyvinvoinnista. Tuotantoeläimillä on melkeinpä koko elämänkaaren ajaksi mietityt tarkastusajat, jolloin hyvinvointi ja siihen vaikuttavat tekijät tutkitaan perusteellisesti. Lemmikkien lääkärissäkäynnit eivät ole niin yleisiä, mutta esimerkiksi rokotukset on hoidettava kuntoon. Rokotukset eivät myöskään ole elinikäisiä, vaan niihin on haettava tehosterokotteet aina säännöllisesti.

Kuka ajaa eläinten oikeuksia?

Kuten jo sanottu, sekä poliitikot että kansalaisjärjestöt ajavat eläinten oikeuksia. Järjestöillä tämä tosin on yleensä täysipäiväisempää työtä, joten eläinten hyvinvointi on agendalla koko ajan. Monilla eduskunnan edustajilla on paljon muitakin asioita, joihin pitää ottaa kantaa, jotenka aina ei yksinkertaisesti ehdi puhumaan eläinten oikeuksista, vaikka ne olisivatkin niin sanotusti takaraivossa.

Suomalaisista eduskuntapuolueista keskusta ja vihreät käyttävät melkoisesti aikaa eläinten hyvinvoinnista puhumiseen. Keskusta painottaa tosin lähes yksinomaan tuotanto- ja riistaeläimiä, kun taas vihreät puhuu paljon yleisemmällä tasolla eläinten ja koko ekosysteemin hyvinvoinnista. Keskustelua siis pidetään yllä, mutta osa on sitä mieltä, että se jää turhan yksipuoliseksi ja koska keskusta ja vihreät eivät perinteisesti ole tulleet toimeen keskenään, eläinoikeuksista keskustelu on melko polarisoitunutta.

Tähän vastakkainasetteluun syntyi Suomessa uusi puolue vuonna 2016, kun puoluerekisteriin merkittiin Eläinoikeuspuolue. Se on nimensä mukaisesti eläinten oikeuksien asialla ja kertoo tekevänsä politiikkaa juuri tästä näkökulmasta. Tavoitteena on esimerkiksi lopettaa kaikki tuotantoeläinten pito pitkällä tähtäimellä. Vastaavia puolueita on syntynyt Eurooppaan jo aiemmin ja ne ovat saaneet vaatimatonta kannatustakin. Parlamenttiedustus on esimerkiksi hollantilaisella Partij voor de Dieren- sekä portugalilaisella Pessoas-Animais-Natureza -puolueella, jotka on laitettu alulle nimenomaan eläinoikeusaktivistien toimesta.

Sinäkin voit ajaa eläinten oikeuksia, eikä se vaadi paljoa. Riittää, että teet esimerkiksi arjessa sellaisia valintoja, joilla kunnioitat eläinten oikeuksia ja tiedostat sen, että ihmisen valinnoilla on merkitystä. Myös nämä ovat poliittisia valintoja, vaikkeivat ne aina siltä tunnukaan.

politics