Suomen suurimmat poliittiset puolueet ja niiden pääideologia


Suomessa vaikuttaa useita poliittisia ryhmiä. Jotkin näistä ovat kuitenkin saaneet enemmän jalansijaa maassamme kuin toiset: 17 rekisteröidystä puolueesta kymmenellä on eduskuntapaikkoja. Mitä nämä puolueet sitten ovat ja millaisia asioita ne ajavat? Lue tästä artikkelista lyhyt briiffaus, joka auttaa sinua hahmottamaan maamme puoluetilanteen ja ehkäpä myös sen, mitä puoluetta sinäkin voisit kannattaa.

1

Suomen Keskusta

Suomen Keskusta on perustettu 1900-luvun alussa, joskin sen alkuperäinen nimi oli Maalaisliitto. Keskusta sijoittuu poliittisessa kirjossa keskustaan, johon suurin osa suomalaisista tutkimusten mukaan kuuluu, ja sen ajamia asioita ovat muun muassa sosiaaliliberalismi sekä alkiolaisuus. Keskustalaisten ajatustapaan kuuluu olennaisesti vastuullinen vapaus sekä yhteisöllisyys. Jos tämä ei toteudu, voit joutua ottamaan vaikkapa https://frilansfinans.fin lainan.

2

Kansallinen Kokoomus

Kokoomus on 1900-luvun alussa perustettu keskustalais-oikeistolainen puolue ja nykyään 3. suurin puolue koko Suomessa kansanedustajien määrällä mitattuna. Se on myös vuosia ollut yksi Suomen suurimmista puolueista jopa 20 prosentin kannatuksellaan. Puolueen keskeisiä ajatuksia ovat vapaus, vastuu, demokratia, sivistys, suvaitsevaisuus sekä yksilöllisyyden ja yritteliäisyyden korostus.

3

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue eli SDP perustettiin 1800-luvun lopussa. Puolue on keskustalais-vasemmistolainen ja se onkin yksi Suomen suurimmista puolueista. Sillä on kolmanneksi eniten kansanedustajia. Puolueen arvossa pitämiä asioita ovat vapaa, tasa-arvoinen ja solidaarinen yhteiskunta, yhteistyökykyinen ja rauhaisa maailma sekä puhdas ja turmeltumaton ympäristö.

4

Sininen tulevaisuus

Sininen tulevaisuus on eduskuntapuolueista uusin, sillä se on perustettu vasta 2017, jolloin se erkani Perussuomalaisista. Sininen tulevaisuus on keskusta-oikeistolainen puolue, joka uskoo sääntelyn purkamiseen ja yrittämiseen ja yritteliäisyyteen. Vaikka jäsenmäärä on vielä toistaiseksi olemattoman pieni, on puolueella kuitenkin neljänneksi eniten kansanedustajia.

5

Perussuomalaiset

Perussuomalaiset on 1990-luvulla perustettu kansallismielinen ja EU-vastainen puolue. Persut on työväenpuolue, joka sanoo huolehtivansa niistä, joiden oikeuksista ei ole asianmukaisesti huolehdittu. Vuoden 2015 vaaleissa puolue oli kansanedustajamäärältään toiseksi suurin, mutta kansanedustajien määrä hupeni huomattavasti kun 20 puolueen jäsentä perusti Sininen tulevaisuus-puolueen ja eriytyi Perussuomalaisista jättäen jäljelle vain 17 kansanedustajaa.

6

Vihreä liitto

Vihreä liitto on 80-luvun lopulla perustettu keskustalais-vasemmistolainen puolue. Puolueen arvoja ovat henkiset arvot, kehitysmaiden auttaminen, tulevaisuuteen panostaminen ja ympäristöystävällisyys. Puolue haluaa panostaa kestävään kehitykseen eikä ole maahanmuuttovastainen. Puolueella on kuudenneksi eniten kansanedustajia.

7

Vasemmistoliitto

Vasemmistoliitto on 1990-luvulla perustettu vasemmistolainen puolue. Puolue pyrkii parantamaan yhteiskunnallista hyvinvointia, ympäristön sekä talouden kestävyyttä, tasa-arvoa, vapautta sekä mahdollisuuksia. Vasemmistoliitolla on kansanedustajia seitsemänneksi eniten.

8

Suomen ruotsalainen kansanpuolue

Suomen ruotsalainen kansanpuolue on 1900-luvun alussa perustettu keskustalais-oikeistolainen puolue joka edustaa pääasiassa maamme ruotsinkielistä väestöä, suomenruotsalaisia. Sen sisällä on useampia pieniä siipiä jotka suuntautuvat mikä minnekin, mutta pienuudestaan huolimatta puolue on usein saanut hallituspaikkoja.

9

Suomen Kristillisdemokraatit

Suomen Kristillisdemokraatit on 50-luvulla perustettu keskustalais-oikeistolainen puolue. joka kannattaa muun muassa ekologista ja sosiaalista markkintataloutta. Kristillisdemokraattien mielestä yhteiskunnan pitäisi turvata perustarpeet kaikille.

10

Kansalaispuolue

Sinisen tulevaisuuden kaverina uusien puolueiden listalta löytyy vuonna 2016 perustettu Kansalaispuolue, jonka perusti entinen Keskustalainen Paavo Väyrynen. Puolueen pääsiallisena tavoitteena on edistää Suomen eroa Euroopan rahaliitosta. Puolue on keskustalainen ja sillä on yksi kansanedustaja.